Khamis, 7 Mei 2020

MUDAHNYA BUAT CHEESE CAKE ALA-ALA HOTEL: 3 BAHAN SAHAJA

Happy birthday to me 😄


Lupa plak nak cucuk tag Happy Birthday
😄



Tahun ni rai dengan kek buatan sendiri jela. Musim #MCO #PKP #Covid19. Padan muka sendiri la juga. Siapa suruh merajuk kan hehe.



Tapi alhamdulillah. First time buat dah jadi. Terus Cik Kasih jadikan favourite cake dia hahaha. Sedap sangat. Tambah-tambah bila makan sejuk dari peti.



Nah kita share resipi.


Bahan-bahan yang diperlukan:


250 gram Cheese Cream (1 paket Tatura Cheese)
1/2 tin susu pekat
4 biji telur
Option: Esen Vanila


Ni cream cheese yang kami guna


Cara-caranya:


1. Asingkan putih telur dengan kuning.


2. Dalam mangkuk yang berlainan, masukkan susu dan cheese.


3. Putarkan dengan mixer sehingga cheese & susu sebati.


4. Masukkan pula kuning telur satu per satu. sambung putar lagi sehingga adunan nampak creamy. Ketepikan.


5. Pukul putih telur sehingga bertanduk. Meringue.


6. Menggunakan spatula, masukkan putih telur ke dalam adunan cheese. Kaup balik sehingga semua serasi.


7. Masukkan dalam loyang yang dialas baking paper dioles marjerin. Kami pakai loyang 7 inci. 


8. Bakar suhu 150 selama 30 minit. Kemudian tukar suhu 130 selama 25 minit.


9. Dah siap masak, biarkan dalam oven dengan pintu terbuka selama 15 minit.


10. Tunggu kek sejuk, sedia untuk makan. Simpan dalam peti pun sedap.



Boleh juga lihat di sini.





Selamat mencuba. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan