Dah biasa bila makan makanan bergoreng macam cekodok, ayam goreng... mesti nak mencicah.
Dapat resepi dari Doc Suhaili tapi kita olah sikit ikut tekak katanya. Best lagi sebab boleh buat untuk stok. Kalau simpan luar peti ais, boleh tahan selama 1 minggu.
Tapi dapat kat afzan, 3 hari dah habis licin dah.
Bahan-bahan
5 sb cili kisar
1/2 labu bawang putih (kisar halus)
3 sb molases
1 sb tepung kentang (dicairkan)
1 sudu teh garam
asam keping
![]() |
Kenangan tengah masak, gas habis. Nasib ada portable stove ni |
Cara Penyediaan
Masukkan cili dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau dan masukkan molases. Tambah air sikit untuk adjust kepedasan. Masukkan garam dan asam. Kacau sehingga mendidih. Masukkan tepung kentang. Nampak likat, boleh tutup api.
![]() |
Siap untuk dicicah |
Salam Cantik dan Mesra
afzan noor
Owner of AFZAN TOUCH BEAUTY
www.wasap.my/60195225782
afzan6r@gmail.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan