Kerana #MCO, dengan penuh kerajinan kita buat Ayam Goreng Mamak.
Sepatutnya buat untuk lauk esoknya. Tapi sebab nak test, kita masak sikit dulu. |
1 sebab, stok ayam dah ada.
Sebab kedua, bahan-bahan nak buat dia senang je weh. Semua ada kat dapur. Apa lagi, sambil masak lauk tengahari #Phase3 #1stday #1stweek, kita plan dah menu untuk esok 😆
Resipi ni kalau try, kompem jadi masakan korang.
Bahan-bahan
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji telur
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar cili kisar
2 sudu kecil garam
**kisar semua bahan di atas
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar potato starch
Daun kari
1. Letak semua bahan di atas dengan ayam yang telah dipotong kecil dalam 1 mangkuk. **kami letak dalam tupperware besar.
2. Gaul sebati. Bagi kaw-kaw punya salut ayam tu.
3. Perap 1 jam. Nak lebih pun boleh. Macam kami dah siap buat perap untuk menu esoknya.
4. Panaskan minyak. Make sure minyak banyak. Boleh tenggelamkan ayam.
5. Goreng balik-balik sehingga masak.
6. Angkat tos minyak. Lepas tu jangan lupa hempok-hempok pisau besar atas ayam wokeh. Alaaa macam mamak selalu buat tu. Baru ayam goreng korang boleh dapat nama Ayam Goreng Mamak Style hehe.
**pesan tepi:: Kalau guna 1 ekor ayam, bahan boleh ganda 2. Ada serbuk cili, boleh add on sekali masa blend.
Selamat Mencuba. Jangan lupa beri sikit kat jiran sebelah. Mana tahu, kalau-kalau dia pun rindu nak lepak mamak huhu. Lepas tu, boleh dah order dari korang kan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan