Sabtu, 18 April 2020

RESIPI KUIH PENERAM / DERAM :: SERTA PANTANG LARANGNYA

Kuih ni bahan-bahan dia cukup mudah. Nak buat dia pun mudah. Cuma kena penuh kasih sayang.


Hasil dari 1 paket tepung.


Bahan-bahan


1 paket Tepung Beras Cap Teratai (500g)
1 sudu besar tepung gandum
2 cawan gula merah
1 1/4 air



Cara-caranya


1. Ayak tepung beras & tepung gandum.



2. Masak gula merah dengan sukatan air yang diberi.



3. Masak sehingga air gula mendidih.


Kena naik buih tu 1 kali ganda.


4. Tapiskan air gula ke dalam tepung. 



5. Gaul sebati. Memang masa ni nak angkat sudip pun berat. Jangan risau. Perkara normal tu. Janji tepung tak berketul.



6. Peram semalaman suhu bilik. Kami tutup dengan penutup pengukus je.


Hasil peram semalaman


7. Sediakan plastik, talam untuk lenyek doh. Pastikan plastik dah lumur dengan minyak.


Nampak warna hitam tu?
Tu la acuan kami guna. Lidi untuk buat lubang.


8. Lenyek doh tak tebal, tak nipis. Anggaran 3 cm. Terap guna acuan apa yang ada.



9. Nak goreng : pastikan minyak banyak dan cukup panas. Masukkan satu per satu. 



10. Kuih akan mengembung dalam beberapa saat. Nampak dah timbul dan agak kurang buih, boleh angkat & tos minyak.


Besar ni la lepas masak.




Pantang larang:

1. Masa masak gula merah, pastikan air gula betul-betul mendidih.


2. Masa goreng, minyak kena banyak.


3. Minyak kena cukup panas.


4. Jangan goreng terlalu lama. Kuih akan keras.


5. Lubang kuih kena buat besar. Kalau tak, masa masak dia akan hilang.


6. Sukatan kena tepat. Nak buat 1kg tepung, sukatan gandakan saja.


7. Perap kena lebih 4 jam.


8. Kalau bancuhan korang tak jadi, jangan buang. Boleh buat bengkang😄


Tips::


Sukatan kami guna cawan Ikea sebab masa #MCO tak boleh nak keluar. Pakai apa ada jer.


1 cawan = 250 gram



Kut ler ada yang nak cari online 😄

Tiada ulasan:

Catat Ulasan